Een osteotomie van de knie houdt in dat het bot van de knie wordt doorgezaagd en een ascorrectie wordt uitgevoerd. Een normale knie heeft een quasi rechte as, dat wil zeggen dat de belasting van het been door het midden van de knie loopt. Als de belastingsas afwijkt van het midden van de knie, spreken we van O-benen (varus knie) of X-benen (valgus knie). We spreken van een O-been als de belasting aan de binnenzijde van de knie loopt. Bij een X-been loopt de belastingsas daarentegen aan de buitenzijde van de knie. Beide afwijkingen hebben overbelasting en versnelde kraakbeenslijtage tot gevolg.
Patiënten met asafwijkingen kunnen bij vroegtijdige kraakbeenslijtage of artrose in bepaalde gevallen baat hebben bij een ascorrectie waarbij we de gewichtsas verleggen.
Oorzaken
Vaak is een afwijkende stand al in lichte mate aanwezig sinds de jeugd, vb. O-benen, en neemt die toe door slijtage. Naarmate het kraakbeen aan de binnenkant van de knie afneemt, neemt de belasting aan de binnenkant verder toe.
Andere redenen voor een asafwijking van de knie zijn een vroegere operatie (vb. nadat een deel of de volledige meniscus werd weggenomen) of een breuk die bij de genezing heeft geleid tot een afwijkende stand.
Indicaties voor osteotomie
De meest voorkomende indicatie voor een osteotomie van de knie is verdunning van het kraakbeen in het kniegewricht (inzettende artrose) met belastingsgebonden pijn in één compartiment van de knie (binnenzijde bij O-benen, buitenzijde bij X-benen), waarbij andere behandelingen niet aanslaan.
De klachten bestaan uit zwellingen van de knie, nachtelijke pijn, functionele beperkingen zoals een gedaalde wandelafstand en pijn bij lang staan.
Om te kunnen overgaan tot een osteotomie is het nodig dat de artrose beperkt is tot het aangetaste compartiment en dat de rest van de knie goed bewaard is. Enkel dan kan het zinvol zijn de as van het been te corrigeren om de druk te verplaatsen van het aangetaste compartiment naar het gezonde compartiment van de knie.
Een osteotomie wordt aangeraden aan relatief jonge patiënten (jonger dan 60 jaar) met een actieve levensstijl (fysiek werk, actieve sporters). Met deze ingreep wordt geprobeerd om de noodzaak van een prothese uit te stellen. Aangezien een knieprothese slechts zelden toelaat om verder intensief te sporten of zwaar fysiek werk te verrichten, kan een osteotomie het activiteitsniveau van de patiënt naar omhoog halen zodat de wandelafstand toeneemt en de mogelijkheden om zwaar fysiek werk en te sporten vergroten.
Bij te ver gevorderde artrose waarbij het kraakbeen volledig verdwenen is, kan een osteotomie geen oplossing bieden. Als andere behandelingen niet aanslaan, zal in dergelijke gevallen moeten worden overgegaan tot het plaatsen van een prothese.

Onderzoeken en diagnose
De indicatie voor een osteotomie wordt onderzocht via een radiografie van de aangetaste knie en het volledige lidmaat in combinatie met een scan van de knie die de kwaliteit van het kraakbeen evalueert.
Meestal wordt er gestart met een ontlastende kniebrace voor een proefperiode van een drietal maand om het effect van de ingreep te kunnen voorspellen.
Het is belangrijk om de keuze voor een osteotomie te maken met de juiste verwachtingen. De aanwezige kraakbeenslijtage zal na de operatie niet genezen zijn, maar de pijnklachten die deze slijtage tot gevolg hebben, zullen wel sterk verminderen.

Hoe wordt een osteotomie uitgevoerd?
Er zijn twee manieren om een ascorrectie uit te voeren: open wig of gesloten wig osteotomie. Welk type van osteotomie wordt gekozen, hangt af van het type afwijking (O-been vs. X-been) en de plaats van de afwijking (bovenbeen vs. onderbeen).
Bij een open wig osteotomie wordt het onderbeen of bovenbeen doorgenomen en langs één zijde (binnenkant of buitenkant) opengesperd tot de gewenste ascorrectie tot stand komt. Deze correctie wordt tijdens de operatie met röntgen stralen gecontroleerd alvorens deze stand wordt gefixeerd door middel van een plaat. De opengesperde wig vult zichzelf over een verloop van een zestal weken met bot en de gemaakte breuk geneest.
Bij een gesloten wig osteotomie wordt het been doorgenomen en wordt langs één zijde een kleine driehoek of wig van het bot verwijderd. Vervolgens wordt het bot langs die kant dichtgeklapt om de gewenste ascorrectie tot stand te brengen. Hierover wordt dan een beschermende plaat aangebracht.

Frequent gestelde vragen ?
- Wat kan ik verwachten na een osteotomie van de knie?Voor de osteotomie wordt een snee gemaakt van een tiental centimeter op de plaats waar de osteotomie zal plaatsvinden. De operatie gebeurt onder algemene narcose, meestal voorafgegaan met een prik in de lies om de pijn meteen na de operatie zo goed mogelijk op te vangen.Na de operatie blijft er een drainagebuisje in de knie tot de dag nadien. De dag na de operatie kunt u het ziekenhuis verlaten met twee krukken. De eerste weken na de operatie mag u niet of slechts zeer beperkt steunen op de knie. Pas na vier tot zes weken kan er geleidelijk aan op het been worden gesteund.Meteen na de operatie wordt gestart met kinesitherapie om de spieren te trainen en de mobiliteit van de knie te herwinnen. Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een specifiek revalidatieschema mee. De eerste dagen tot weken na de operatie kan de knie nog gezwollen zijn.
Zolang er maar beperkt mag worden gesteund op de knie, worden inspuitingen in de buik voorgeschreven ter preventie van tromboflebitis.
- Wanneer kan ik werken / sporten / autorijden?Vooraf wordt de geschatte afwezigheid van het werk besproken. Dit varieert van zes weken voor bureauwerk tot zes maanden voor fysiek werk.Op het vlak van sporten wordt fietsen ten sterkste aangeraden van zodra uw mobiliteit dit toelaat, meestal is dat na een zestal weken. Andere sporten kunnen meestal pas na zes maanden worden hervat in overleg met uw kinesist en behandelende arts.Autorijden kan zodra uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is. Er zijn geen afgebakende richtlijnen maar wanneer u vlot weer kunt stappen, wordt autorijden verondersteld geen probleem te zijn. Meestal is dat zo’n zes tot acht weken na de operatie. Om problemen met de verzekeringsmaatschappij te voorkomen, adviseren we om uw polisvoorwaarden na te lezen en eventueel het nodige na te vragen bij uw maatschappij.
- Wat zijn de risico’s?Bij elke ingreep kan er een complicatie optreden. Mogelijke maar zeldzame complicaties zijn zwellingen of bloeding in de knie, overgevoeligheid van het litteken, infectie, compartimentsyndroom, zenuw- of bloedvatschade of een trombose in het been. Een trombose kunt u vermijden door de voeten regelmatig te bewegen zodat de kuispieren frequent worden opgespannen (te vergelijken met gas geven in de auto).Een ondercorrectie of overcorrectie van de stand van het been komt quasi niet voor omdat de ascorrectie tijdens de operatie via röntgenstralen wordt gecontroleerd.Bij rokers is er een reëel risico dat de osteotomie slecht heelt. Om de botgenezing te bevorderen, wordt aangeraden om te stoppen met roken.Nadat de knie geheeld is, kan het voorvallen dat de plaat irritatie geeft. Als dat het geval is, dan kan de plaat via een kleine ingreep worden verwijderd, zonder dat daar terug revalidatie of immobilisatie voor nodig is.
- Wanneer neem ik vroeger contact op?Toegenomen wondlekkage, zwelling of roodheid van de knie die gepaard gaat met pijn, onvermogen te steunen (voordien wel) of meer dan 38,5°C koorts zijn redenen om vroeger een consultatie aan te vragen of om u aan te bieden op de spoedopname. Indien de kuit gezwollen, warm, rood is en pijn doet bij druk, moet u meteen naar de spoedopname gaan voor verdere onderzoeken om een trombose uit te sluiten of te behandelen.